Budapest Debut Film Forum

Budapest Debut Film Forum

2020-ban újra megrendezzük a Budapest Debut Film Forumot. Az elsőfilmes fórum második kiadására olyan előkészületi fázisban lévő egész estés projekteket várunk, amelyeknek már megvan a rendezőjük és a producerük.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányai társfinanszírozzák a Nemzetközi Visegrádi Alapból származó visegrádi támogatások révén.

2019-ben hoztuk létre a Budapest Debut Film Forum elnevezésű programot a Friss Hús rövidfilmfesztivál keretében, amely segítséget nyújt az első nagyjátékfilmjüket készítő rendezők és producerek számára a továbblépésben. A kezdeményezés célja, hogy hogy az alkotók tapasztalatokat cserélhessenek a közép-kelet-európai régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához az ideérkező mentoroktól.

A 2019-ben megrendezett kétnapos fórumra beválogatott nyolc projekt alkotói bemutathatták  előkészületben lévő filmtervüket, és neves nemzetközi szakemberek – forgatókönyvírók, konzultánsok, producerek, forgalmazók és pénzügyi és marketingspecialisták – által vezetett csoportos foglalkozásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és mesterkurzusokon vehettek részt. A mentorok között volt az Eurimages képviselője, Francine Raveney és a Hidegháború című film producere, Ewa Puszczynska is. Az eseménysorozat hasznos kapcsolatteremtési lehetőséget biztosított a résztvevők számára egymással, illetve a szakma képviselőivel is 

Az első BDFF legígéretesebb projektjének járó díjat és az ezzel járó ezer eurós fejlesztési támogatást a fiatal szlovák rendező, Michal Blaško  “Victim” című projektje nyerte. A filmterv korábban már a cannes-i Cinéfondation Atelier fejlesztési programjában is helyet kapott. A projektet a Creative Europe MEDIA, a Szlovák Audiovizuális Alap és a Cseh Filmalap is támogatja. A forgatás októberben kezdődik, az elkészült filmet előreláthatólag 2020 tavaszától vetítik majd a fesztiválok és mozik.

A 2020-ban második kiadásával visszatérő BDFF-re ismét olyan ígéretes nagyjátékfilmes projekteket várunk, amelyek előkészületi fázisban vannak, és már megvan a rendezőjük és a producerük. A fórumot 2020 márciusában rendezzük meg Budapesten, a Friss Hús rövidfilmfesztivál keretében.

A Budapest Debut Film Forum az alábbiakat kínálja a kiválasztott projektek alkotóinak:

  • Workshopok és kerekasztal-beszélgetések
  • Szakmai feedback
  • Kapcsolatteremtési lehetőségek a szakma képviselőivel

A válogatás után nyolc projekt kerül be a 2020-as fórumra. Alkotóik bemutathatják az előkészületben lévő filmtervüket, és neves nemzetközi szakemberek – forgatókönyvírók, konzultánsok, producerek, forgalmazók és pénzügyi és marketingspecialisták – által vezetett csoportos foglalkozásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és mesterkurzusokon vehetnek részt.

A workshop végén a tutorok által legígéretesebbnek ítélt projekt 1000 eurós fejlesztési támogatást kap.

A 2020-as Budapest Film Forumra hamarosan megnyílik a jelentkezés.

Partnereink: