Budapest Debut Film Forum

Budapest Debut Film Forum

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői új filmes fórumot hirdettek meg 2019-ben. A Budapest Debut Film Forum keretében két napra Budapesten gyűlnek össze a kelet-közép-európai régió kiválasztott elsőfilmes terveinek alkotói. A meghívott filmrendezők, forgatókönyvírók és producerek mind fontos szakmai múlttal bírnak, és mindannyian első nagyjátékfilmjük tervét fejlesztik hazájukban. A magyar fővárosba érkező alkotók az itt töltött két nap alatt kifejezetten az ő filmtervükkel foglalkozó tutorokkal dolgoznak majd együtt. A fejlesztési konzultációkon túl, több filmszakmai programon is részt vesznek, ahol a magyar és az európai filmszakma jeles szereplői szólalnak fel, mint Ewa Puszczynska az Ida és a Hidegháború című filmek producere, vagy Francine Raveney az egyik legfontosabb európai filmeket finanszírozó szerv, az Eurimages projektmenedzsere. A kötött programokon túl természetesen kapcsolatépítésre is sor kerül, illetve egy prezentációval egybekötött, a jelenlévő szakemberekkel közös projektértékelésen 1000 eurós fejlesztési támogatást is nyer az egyik alkotó.

A BDFF támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap és a magyarországi Kreatív Európa Iroda.

Helyszín: CEU – Central European University – Oktober Hall

Cím: Október 6. u. 7. Budapest 1051

SZAKMAI PROGRAM

Egyes szakmai programok elérhetőek a nagyközönség számára is. Regisztráció itt: https://goo.gl/forms/FVYWCED13wjqmGv32 

Március 26. kedd

09.30 Budapest Debut Film Forum rövid bemutatkozás

10.00–11.15 Campfilm bemutatkozás, Gerő Marcell és László Sára producerek előadásában. Hogy jött létre a Campfilm? Milyen út vezetett az első kisjátékfilmtől a jelenleg futó három országos koprodukcióig? Milyen stratégiák mentén sikerült fenntartani a Campfilmet és hogyan állt össze a Természetes fény finanszírozása?

Külsős résztvevők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött program.

11.30–13.00 Csoportos fejlesztési konzultáció (Zártkörű program)

14.00–15.30 Csoportos fejlesztési konzultáció (Zártkörű program)

15.45–17.15 Eurimages prezentáció és beszélgetés. Vendégünk: Francine Raveney –  Üdvözöljük az első és második nagyjátékfilmeket az Eurimages-nál!

Külsős résztvevők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött  program.

17.30–19.00 Ewa Puszczynska prezentációja.

Ewa Puszczyńska az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski Ida és Hidegháború című filmjeinek producere. 1995 óta dolgozik a lengyel Opus Filmnél, ahol fejlesztési igazgatóként és a nemzetközi koprodukciók felelőseként tevékenykedik. Az Oscar-díjon túl számtalan rangos díjjal büszkélkedhet. Az Európai Filmakadémia vezetőségi tagjai között is jelen van.

Együttműködésben a Filmalap - Fast Forward Programmal és a CEE Workshoppal.  

Külsős résztvevők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött  program. Regisztrálni ezen a linken lehet.

Március 27. szerda

09.00–10.30 Csoportos fejlesztési konzultáció Zártkörű program

10.45 Kerekasztal-beszélgetés. Téma: Mekkora a realitása, hogy egy első nagyjátékfilm nemzetközi koprodukcióban készüljön el? Résztvevőink: Kristóf György (szlovák-magyar filmrendező, első nagyjátékfilmje, az Out nemzetközi koprodukcióban készült, és a cannes-i Un Certain Regard versenyben debütált); Berkes Júlia (Proton Cinema); Weronika Czolnowska (a lengyel New Horyzonty filmfesztivál szakmai programjainak vezetője); Dragana Jovovic (Non-Aligned Films Serbia a The Load című első nagyjátékfilm producere, a film a Rendezők Kéthete szekcióban debütált Cannes-ban 2018-ban); László Sára (Campfilm); Francine Raveney (Eurimages projektmenedzser); Dorina Oarga (a Kolozsvári Filmfesztivál szakmai programjainak vezetője); . Moderátor: Matthieu Darras

A programot a Kreatív Európa Magyarországi Irodája támogatja.

13.30–15.30 Prezentációk Moderátor: Matthieu Darras

Külsős résztvevők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött program.

15.45 Networking, személyes találkozók

Fejlesztők:

 • Gabriel Paletz – Csehország
 • Wim Vanacker – Belgium, Franciaország
 • Jakab Júlia – Magyarország
 • Lengyel Balázs  – Magyarország

A BDFF-en résztvevő alkotók mind forgatókönyvírók, filmrendezők vagy producerek, akiknek első nagyjátékfilmterve már előrehaladott fejlesztési szakaszban tart. A Budapestre érkező alkotók közül korábban egy filmrendező, a szlovák Michal Blasko Cannes-ban mutathatta be kisjátékfilmjét, Magdalena Ilieva (Bulgária) pedig producerként ért el nagy sikereket az itthon is bemutatott A lecke című filmmel.

Beválogatott projektek:

 • Victim – Michal Blasko (Szlovákia)
 • Kék Pelikán – Csáki László (Magyarország)
 • Begyulladva – Dudás Balázs (Magyarország)
 • Kilakoltatás – Fazekas Máté Bence (Magyarország)
 • Eternity Package – Magdalena Ilieva (Bulgária)
 • Neither Voice – Ester Ivakic (Szlovénia)
 • The Sweet Bitterness of Ripe Pomegranates –Andrey Volkashin (Macedónia)
 • October – Cristian Pascariu (Románia)

Az esemény a Friss Hús és a Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jött létre.