Nagy érdeklődés mellett zajlik a Friss Hús rövidfilmfesztivál

Nagy érdeklődés mellett zajlik a Friss Hús rövidfilmfesztivál

Sikerrel zárult a Friss Húson a Budapest Debut Film Forum. Nagy érdeklődés övezi a szakmai programokat, és a filmfesztivál vetítései telt házasak. Ma van az eseménysorozat ötödik napja: a Toldi termei szinte kivétel nélkül minden vetítésen megtelnek. A moziban a hazai filmes és színházi élet hírességei és fontos alakjai is felbukkannak, és egyre több külföldi vendég is jön a Friss Húsra. A fesztiválon a vetítéseken kívül szakmai programok is várják a filmkedvelőket.

Folytatódnak a Friss Hús vetítései, a hétvégére egy-két jegyet még el lehet csípni a magyar verseny, a nemzetközi válogatás, a francia animációs és élő szereplős program, illetve a Midnight elnevezésű horrorszekció és az LMBTQ-válogatások blokkjaira.

A mozi előterében és a Toldi előtti útszakaszon is fesztiválhangulat uralkodik: olyan vendégek látogatnak el a Friss Húsra, mint Törőcsik Franciska, Farkas Franciska, Vajdai Vilmos és Klem Viktor színművészek, a Filmalap igazgatója, Havas Ágnes, illetve Reisz Gábor rendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek). Képek a Friss Hús Facebook-oldalán találhatók.

Farkas Franciska a 7. Friss Húson (Fotó: Chripkó Lili)

Nagy érdeklődés övezi a Friss Hús rövidfilmfesztivál szakmai programjait is: az eddigi eseményeken a magyar és nemzetközi filmszakma rangos szereplői megtöltötték a Toldi mozit és a CEU Október termét. A szakmai programok a hétvégén is folytatódnak,

Péntek délelőtt a Toldiban a pitchfórum pályázata során kiválogatott, fejlesztés alatt álló magyar rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tíz terv a szakmai zsűri előtt mutatkozott be, melynek tagjai Dreissiger László producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező, egyetemi tanár. A pitchfórumon nyertest is választ a zsűri: a díj 300.000 forint, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze. A zsűri döntését a Toldi moziban rendezett díjátadón, március 31-én, vasárnap délután 16:30-kor jelentik be.

Turai Balázs pitcheli az Amok című filmtervét (Fotó: Chripkó Lili)

Péntek délután mesterkurzus is lesz a díjnyertes francia producerrel, Jean-Francois Corre-ral, aki bemutatja a koprodukcióban készülő animációs projektek különböző műfaji (rövidfilm, sorozat) és technikai (2D, stop-motion) aspektusait. Szó lesz a nemzetközi partnerekkel való együttműködés folyamatáról, melynek része például a munkafolyamatok megtervezése, a gyártás ütemtervének kivitelezése, a kreatív együttműködés és a pénzügyi források optimális felhasználása. Az előadó többek között saját stúdiójának előző munkáin keresztül mutatja be a nemzetközi koprodukciók sajátosságait.

A hétvégén lesz kritikaíró workshop és tévésorozatos kerekasztal-beszélgetés is, amelyen idén olyan alkotók lesznek jelen, akiknek a filmes karrierje rövidfilmek rendezésével indult, majd később sikeres sorozatok írására, rendezésére kaptak lehetőséget. Hogyan hasznosíthatóak a rövidfilmek készítése során megszerzett tapasztalatok a televíziós sorozatok világában? Mekkora szakmai ugrás egy sorozat megírása, megrendezése, illetve – egy sokakat foglalkoztató kérdés – van-e visszaút a mozifilmek világába a TV-sorozatok után? A Varga Attila „Sixx” által moderált beszélgetésen Nagypál Orsi forgatókönyvíró és rendező, Pusztai Ferenc producer és Zomborácz Virág forgatókönyvíró és rendező vitatja majd meg ezeket a kérdéseket.

A Budapest Debut Film Forum a CEU-n (Fotó: Chripkó Lili)

Az elmúlt napok rendezvényei közül a CEU az első Budapest Debut Film Forumnak (BDFF) adott otthont, ahol 8 filmrendező-producer páros mutatta be elsőfilmes tervét a szakmai zsűri és az érdeklődők előtt a kétnapos workshop és networkesemény keretében. A közép-kelet-európai régió hat országából érkeztek a projektek, három Magyarországról (Csáki László: Kék Pelikan, Dudás Balázs: Begyulladva, Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás), valamint egy-egy terv Bulgáriából, Macedóniából, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából. A zsűri (Matthieu Darras, Gabriel M. Paletz és Wim Vanacker) az 1000 eurós fejlesztési támogatást Michal Blaško Victim, azaz Áldozat című projektjének ítélte, amely egy fontos társadalmi kérdést dolgoz fel.

A Friss Hús Job Market kerekasztal-beszélgetésén hétfőn Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója, Orosz Ildikó pályaválasztási tanácsadó és gyártásvezető, Tóth Judit rendezőasszisztens és Lukács Péter Benjámin hangmérnök mutatta be a filmipart, illetve a filmes szakmákat a résztvevőknek. Az eseményen emellett bemutatkoztak felsőoktatási és képzési intézmények, az ELTE, METU, MOME, SZFE és a Filmesgyakornok.hu programja is.

Orosz Ildikó, Tóth Judit, Lukács Péter Benjámin, Lányi Eszter (Fotó: Chripkó Lili)

A keddi és szerdai diákvetítésen olyan, diákokat is érintő kérdéseket jártak körbe a résztvevők magyar rövidfilmek segítségével, mint a kamaszkori internetes manipulációk, a hatalmi helyzettel való visszaélés vagy a csonka családok helyzete – többek között ezekről a témákról beszéltek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is.

Támogatók
Partnerek
w-100