Nagydíjat nyert a Lidérc úr Viborgban

Nagydíjat nyert a Lidérc úr Viborgban

Dánia legnagyobb animációs filmfesztiválján díjazták Tóth Luca rövidfilmjét. 

Szeptember 29-én ért véget a Viborgi Animációs Fesztivál, Dánia legnagyobb animációs ünnepe. Az egyhetes fesztivál célja egyrészt a legújabb nemzetközi animációk eljuttatása a nézőkhöz, másrészt annak a bemutatása, hogy az animáció a szórakoztatás mellett művészet is, tanító jellege is van, nem utolsó sorban alkalmas az ismeretterjesztésre is, legyen az egy társadalmi ügy vagy környezetvédelemmel kapcsolatos figyelemfelkeltés.

Az idei VAF legjobb rövidfilmje Tóth Luca Lidérc úr című animációja lett. A Berlinale versenyprogramjában debütált Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújuk ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a fiúval, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. 

A VAF zsűrijének indoklása szerint a Lidérc úrban "az időzítés, a tempó és a ritmus mesteri alkalmazása tette lehetővé a cselekmény lassú felépítését, hogy a nézőt bevezesse ebbe a grafikai univerzumba. Nagyon újszerű és humoros módon foglalkozik a szeretet, a visszautasítás, a vágyakozás, a féltékenység, a kétségbeesés és a remény témáival, okosan elkerülve a közhelyességet, friss és őszinte bepillantást nyújtva két ember életébe, mindezt pedig egy nagyon egyedi esztétikával teszi."

A francia-magyar koprodukcióban készült Lidérc úr a bemutatása óta elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Kijev-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is. Nemrég elnyerte az Odense Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációnak járó Børge Ring díját, ezzel pedig nevezhetővé vált a 2020-ban tartott Oscar-gálára.

A Viborgi Animációs Fesztivál többi díjazottja a fesztivál oldalán található.

Támogatók
Partnerek
w-100