Budapest Debut Film Forum

Budapest Debut Film Forum

A Friss Hús Budapest Debut Film Foruma a fesztivál keddi és szerdai napján zajlott.

Az először megrendezett Budapest Debut Film Forum  célja, hogy lehetőséget adjon fiatal filmeseknek, hogy első nagyjátékfilmtervüket fejlesszék tapasztalt szakemberekkel és prezentálják producereknek, szakmabelieknek. Ezen kívül mesterkurzusok és kerekasztal-beszélgetések is várták az érdeklődőket.

A szakmai programot Gerő Marcell és László Sára producer előadása nyitotta, akik cégük, a Campfilm alapításáról, fenntartásáról és a saját alkotásaik finanszírozásáról beszéltek. Jól érzékeltette a producerek munkatempóját, hogy Gerő közvetlenül az előadásról indult Lettországba, hogy Nagy Dénes Természetes fény című, előkészületben lévő nagyjátékfilmjéhez keressen helyszínt a rendezővel.

A délutáni program az Eurimages képviselője, Francine Raveney előadásával folytatódott. Az Eurimages az egyik legfontosabb koprodukciós finanszírozó szerv, amelynek működését, felépítését, a programjaikba való bekerülés feltételeit és folyamatát mutatta be előadásában Raveney.

Ewa Puszczynska (Fotó: Chripkó Lili)

A legnagyobb érdeklődést övező masterclasson a főszerepben az Oscar-díjas és Európa Filmdíj-nyertes Ida, és az Oscar-díjra jelölt és több Európa Filmdíjat nyert Hidegháború producere, Ewa Puszczynska volt. A lengyel producer a szakmai és az azt érintő financiális kérdések kitárgyalása után részleteket vetített a közönségnek folyamatban lévő munkái közül. A teltházas program méltó lezárása volt a BDFF nyitónapjának.

A Forum második, egyben záró napján a programban résztvevők szakmai konzultációs beszélgetéseken és egy kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.

A kerekasztal-beszélgetésen többek között Kristóf György (Szlovákiából származó magyar filmrendező), Berkes Júlia (Proton Cinema), Weronika Czolnowska (a lengyel New Horyzonty filmfesztivál szakmai programjainak vezetője), Dorina Oarga (a Kolozsvári Filmfesztivál szakmai programjainak vezetője), László Sára és Francine Raveney is megszólalt. A beszélgetéseket Matthieu Darras (Pop Up Film Residency) moderálta.

A nap nagy várakozással övezett részén az alkotók prezentálták saját filmötleteiket. Az egyaránt érdekes és nagy potenciált rejtő 8 alkotás közül végül a szlovák alkotópáros, a már több workshopot (köztük a cannes-i Cinéfondation Atelier-t) Michal Blasko és Jakub Viktorín projektje, a Victim került ki győztesen.

Michal Blasko és Jakub Viktorín (Fotó: Chripkó Lili)
Támogatók
Partnerek
w-100