Magyar kisfilm versenyez Cannes-ban

Magyar kisfilm versenyez Cannes-ban

Rudolf Olivér Fonica M-120 című diplomafilmjét beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programjába. A világ egyik legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

A 24 perces Fonica M-120 című alkotás Rudolf Olivér 2020-ban készült SZFE diplomafilmje. Főhőse Áron, egy 10 éves, magányos kisfiú, aki az anyjával él egy ócska szálló egyik szobájában. A felnőttek között téblábolva egy különös világot épít fel magának, aminek főbb szereplői az apja, egy dal és egy zenegép. Egy nap új vendég érkezik a szállóba és teljesen felforgatja Áron életét. A fiúnak döntenie kell, hová tartozik.

„Egy kisfiú emlékfoszlányaiból felépülő világról, az ahhoz való ragaszkodásról és az első szerelemről szerettem volna filmet csinálni.” – nyilatkozta Rudolf Olivér.

A forgatókönyvet Rudolf Olivér, Kocsányi András és Kungl Zsigmond közösen jegyzi, a főszerepet a 10 éves Kovács Kristóf amatőrszínész játssza, a további szerepekben Keresztes Tamás, Kunert Mici és Botos Éva látható. A Fonica M-120 operatőre Podányi Dániel volt.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató Cinéfondation programban az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek. A 2021-es Cinéfondation válogatásban lévő 17 diplomafilmet 1835 nevezésből választották ki.

Rudolf Olivérnek eddig három filmje szerepelt a Friss Húson: 2020-ban láthatta a magyar közönség a Fonica M-120-at és a Minden este, amikor leviszed a szemetet című rövidfilmet, legújabb alkotását, Az X-Kryptonit projektet pedig az idei, kilencedik fesztiválon, melyen a zsűri elismerő oklevélben részesítette. Az áldokumentumfilmben egy 14 éves, magányos kamaszlány megtalálja a módját, hogy felvegye a kapcsolatot az univerzum leghíresebb szuperhősével.

Forrás: NFI
Támogatók
Partnerek