Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Bernáth Szilárd

Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Bernáth Szilárd

Tavaly került a mozikba a Vilmányi Benett főszereplésével készült Larry című első nagyjátékfilmje, korábban pedig két alkalommal is versenyzett rövidfilmjeivel a Friss Húson. Bernáth Szilárd, a XI. Friss Hús nemzetközi versenyprogramjának zsűrije emlékezetes fesztiválélményeiről és a rövidfilmes formátum nehézségeiről is mesélt.

Két korábbi rövidfilmed, a Fizetős nap és a Szabadok is versenyzett a Friss Húson. Milyen élményeid vannak a fesztiválról?

Ha jól emlékszem, egy szekcióban voltunk a Szép alakkal, szóval akkor láttam először Kis Hajni-filmet. A Fizetős napnak még Angelusz Iván volt az egyik vezető producere, a fesztivál ideje környékén találkoztam vele utoljára. A Szabadok vetítésén viszont nem voltam ott, akkor már benne voltunk a Larry előkészítésében. Már az első Friss Húsnál sejthető volt egyébként, hogy fontos és hiánypótló szerepe lesz a magyar filmkultúrában. Tiszta, keresztmetszetszerű élményt ad végignézni néhány rövidfilmes szekciót, elég pontosan tájékoztat az adott kisfilmes generáció látásmódjáról.

Miben látod a rövidfilmes formátum erejét és nehézségeit?

Az az érdekes, hogy sok szempontból semmivel sem könnyebb formátum, mint a nagyfilm. Ott is válaszolni kell az ilyenkor szokásos nagy kérdésekre. Néha belépő műfajnak gondolom, de ennek ellentmond, hogy ha az elmúlt húsz év legjobb magyar filmjeire gondolok, akkor sok rövid is eszembe jut. Nincs tehát igazam.

Mit vársz az idei Friss Hús nemzetközi versenyprogramjától?

Sztárfesztiválok díjnyertes filmjei jönnek, mit is mondhatnék, bele kell majd adnom apait-anyait, hogy méltó legyek a zsűri-szerepre. Várom, őszintén. Szerintem szigorú leszek.

Vannak olyan filmnyelvi elemek vagy technikai megoldások, amikre zsűriként kifejezetten oda fogsz figyelni vagy inkább az adott film összhatása a lényeges?

Nagyon vágyom arra, hogy zavarba ejtő, felszabadító formai kísérleteket és szikár közegábrázolásokat lássak.

Vannak kedvenc rövidfilmjeid az elmúlt évekből?

Az elmúlt időszakban a rövid műfajból elsősorban animációs filmek jutottak el hozzám. Eléggé le vagyok nyűgözve a fiatal, magyar animációsok bátorságától. Jó lenne, ha nagyfilmeket is csinálnának majd.

Támogatónk
Partnereink
w-100