Fókuszban a rövidfilmírás a II. Balázs Béla-pályázaton

Fókuszban a rövidfilmírás a II. Balázs Béla-pályázaton

Az írókat és a forgatókönyvírókat szólítja meg a Friss Hús a legújabb pályázatával, amelyre 2024. május 10-ig várják a jelentkezéseket. A pályamunkákat négy témában várják: “Északi part”, “Távkapcsolat”, “Vonaton”, valamint “Gyerekszemmel” tárgykörben.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezőinek évtizedes tapasztalata, hogy bár számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma, illetve nagyon kevés az átjárási lehetőség a kortárs irodalom és a filmírás között.

A Friss Hús ezen kíván változtatni pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek. A Balázs Béla-pályázatot először 2023-ban hirdette meg a fesztivál, és a program nagy szakmai érdeklődés mellett sikeresen lezajlott, idén pedig új témákkal, frissített formátumban várja a jelentkezőket a pályázat.

A Balázs Béla-pályázat célja, hogy vadonatúj projektek szülessenek, ezért nem szabadon választott témájú – és az asztalfiókban heverő – tervvel lehet pályázni, hanem a kiírásban meghatározott tematikák valamelyikébe kell illeszkednie a legfeljebb 20 perces tervnek.

A 2024-es témák:

  • Északi part
  • Távkapcsolat
  • Vonaton
  • Gyerekszemmel

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél rövidebb alkotást ígérnek.

A nevezési határidő: 2024.05.10. 23:59 perc.

A kiválasztott filmtervek májusban fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket.

A Balázs Béla-pályázat és a fejlesztői workshop idén a frissen alakult Consulab script doctori csapattal együttműködésben zajlik, amelynek tagjai: Benkő Orsolya dramaturg, Kerékgyártó Yvonne rendező, forgatókönyvíró és Maruszki Balázs forgatókönyvíró.

Mellettük produceri, fesztiválszervezői (Osváth Gábor Arany Pálma-díjas producer és Deák Dániel, a Friss Hús fesztivál igazgatója), valamint irodalmi szakértők (Szegő János, a Magvető szerkesztője) is részt vesznek a fejlesztői munkában.

A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv - a fejlesztési folyamat végén - 100-100 ezer forint díjazásban is részesül.

A pályázatot Balázs Béláról (1884-1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapjáról érhetők el. A pályázatokat a NEVEZÉSI FELÜLETEN lehet beadni.

Támogatók
Partnerek
w-100