Budapest Debut Film Forum

Budapest Debut Film Forum

2021-ben újra megrendezzük a Budapest Debut Film Forumot. Részletek hamarosan!

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a kisjátékfilmek elsődleges hazai seregszemléje, ahol az elmúlt évek valamennyi fontos alkotása debütált, többek között az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm. A fesztivál létrehozói 2019-től a rövidfilmes alkotók számára a továbblépésben is segítséget nyújtanak, így létrehozták a Budapest Debut Film Forumot (Budapesti Elsőfilmes Fórum) a filmfesztivál keretében.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányai társfinanszírozzák a Nemzetközi Visegrádi Alapból származó visegrádi támogatások révén.

A Budapest Debut Film Forum célja, hogy hogy az első nagyjátékfilmjüket készítő rendezők és producerek tapasztalatokat cserélhessenek az európai, elsősorban visegrádi régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához az ideérkező mentoroktól.

Az első BDFF legígéretesebb projektjének járó díjat és az ezzel járó ezer eurós fejlesztési támogatást a fiatal szlovák rendező, Michal Blaško  Victim című projektje nyerte. A filmterv korábban már a cannes-i Cinéfondation Atelier fejlesztési programjában is helyet kapott. A projektet a Creative Europe MEDIA, a Szlovák Audiovizuális Alap és a Cseh Filmalap is támogatja. A forgatás októberben kezdődött, az elkészült filmet előreláthatólag 2020 tavaszától vetítik majd a fesztiválok és mozik.

A Budapest Debut Film Forumra minden európai országból lehet nevezni fikciós nagyjátékfilm-projekteket, azonban a visegrádi országok (V4) különleges fókuszt kapnak.

A Budapest Debut Film Forum az alábbiakat kínálja a kiválasztott projektek alkotóinak:

  • Workshopok és kerekasztal-beszélgetések

  • Szakmai feedback

  • Kapcsolatteremtési lehetőségek a szakma képviselőivel 

A szervezők a háromnapos eseménysorozatra nyolc projektet választanak ki, közülük legalább négy a V4 országokból kerül majd ki. Alkotóik bemutathatják az előkészületben lévő filmtervüket, és neves nemzetközi szakemberek – forgatókönyvírók, konzultánsok, producerek, forgalmazók és pénzügyi és marketingspecialisták – által vezetett csoportos foglalkozásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és mesterkurzusokon vehetnek részt.

A workshop végén a tutorok által legígéretesebbnek ítélt projekt 1000 eurós fejlesztési támogatást kap. A BDFF emellett a Visegrádi Koprodukciós Díjat is odaítéli az egyik projektnek: a nyertes filmet elkészülése után minden visegrádi ország nyelvére lefordítják majd.

A második alkalommal kiosztott Budapest Debut Film Award a BDFF legjobb filmötletéért a Nincs itt semmi látnivaló című projekté lett, amelynek rendezője Nagy Borbála, producere Horváth-Szabó Ágnes és Muhi András Pires (ELF Pictures), koprodukcióban a német Zeitgeist Filmproduktionnal. „A történet megmutatja, hogyan található meg a legkisebb közösségben is a totalitárius rezsimekre jellemző működés csírája, és hogyan nőhet egyszer csak óriási fává. A projekt különlegessége az a finom humor, amelyre nagyon nagy szükségünk van manapság” – hangzott a zsűri indoklása.

A BDFF különdíját (amely révén elkészülhet a film felirata a V4 országok nyelvére) a 2000: A Post-War Odyssey című koszovói projekt kapta. Rendezője Zgijm Terziqi, producere: Valmira Hyseni. A zsűri a projekt nemzetközi potenciálját hangsúlyozta, és elmondta, hogy a filmterv „különleges és izgalmas utazásra visz minket egy utazó cirkuszi társulathoz csatlakozó fiú története révén a háború utáni Koszovóban.

A Budapest Debut Film Forum támogatója a Visegrad Film Forum, a New Europe Film Sales és az iShorts.