Blokk

Diákvetítés


Szekció

Összes blokk

Játékidő

120 perc

Szekció

Összes blokk

Játékidő

120 perc

Gimnazista osztályokat hívunk el egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésre, melynek során olyan, őket is érintő kérdéseket járunk körbe magyar rövidfilmek segítségével, mint a másság megélése, a menekültválság és az ezzel kapcsolatos prekoncepcióink, vagy saját határaink és erkölcsi szabályaink túllépése – többek között ezekről a témákról beszélnek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is.

A vetítés utáni beszélgetést Teszler Tamás filmforgalmazási szakember moderálja.

Vetített filmek:

Idegen hangok (Wizner Balázs, 10’)

Átlagos magyar család tart hazafelé a tengerparti nyaralásból az autópályán, mikor a csomagtartón meglazult poggyász miatt kénytelenek letérni egy parkolóba. Kiszállva az autóból gyereksírásra és arab énekszóra lesznek figyelmesek, ami a közelben várakozó furgon rakteréből szűrődik ki...

The Orphan (Karolina Markowitz, 15’)

Az árva Jonathast örökbe fogadták, majd visszaadták, mert új szülei nem tudták elfogadni, hogy viselkedése különbözik a szokványostól. A film megtörtént eset nyomán készült.

Our House (Balogh Fábián, 10’)

A tinédzserkor előtt álló fiú, barátaival egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy félig felépített, elhagyatott, szürke épületet a kertvárosban. A ház felfedezése közben, a földszinten egy bezárt ajtóra bukkannak. Megpróbálják az ajtót különböző módokon feltörni, berúgni, ez sehogy sem sikerül, így végül a főszereplő egy téglával töri be a garázs hátsó ablakát. Ezáltal túllépi saját határait, belső késztetésből, valamint a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A történtek után bűntudata hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de kérdéses, hogy ez sikerül-e pusztán a tárgyi bizonyíték eltüntetésével.

Szokásjog (Füzes Dániel, 34’)

Benedek, a fiatal futballultra a meccsnapokért, a szombati balhékért és hűséges, szurkoló bajtársaiért él. Számára ez szenvedély, másoknak céltalan erőszak. Egy nap azonban neki is döntenie kell, hogy egész életén át egy csapatot követ vagy saját útjára lép.