Átadták a 12. Friss Hús díjait

Átadták a 12. Friss Hús díjait

A Nyertes Zsuzsa főszereplésével készült Diamond Beauty nyerte a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm díját, a legjobb magyar animáció Kühnel Szabó Anita Apád című MOME Anim diplomafilmje lett.

Szerda délután került sor a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjkiosztójára, ahol a legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett díjazták a legjobb magyar forgatókönyvtervet és filmtervet, valamint számos közönségdíjat és különdíjat is kiosztottak. A díjak és díjazottak teljes listája itt található.

A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat díjai

A Pitchfórum mellett idén másodszor a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat és Workshopot hagyományteremtő szándékkal indítottuk, hogy új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését segítsük. A több mint nyolcvan beérkezett pályamű közül tíz került be a Balázs Béla workshopra, amely a Friss Hús ideje alatt zajlott Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Benkő Orsolya dramaturg és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával. A tíz döntős közül ketten pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot. A nyertesek: Bódi Péter Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei.

A X. Friss Pitch díjai

A Friss Hús Pitchfórum zsűrije, Berkes Júlia producer, Lukácsy György forgatókönyvíró és Vácz Péter animációs filmrendező gratulált minden résztvevőnek: „az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyéből válogathattunk” – mondták. A X. Friss Pitch alkalmából fantasztikus produceri összefogás született meg, aminek eredményeképp a pitchfórum fődija, a Lovas Nándor-díj idén egymillió forint pénzdíjjal járt. A díj támogatói: Artikel, 235 Film, Proton, Inforg-MM, Good Kids Kft, Hero Squared, Eclipse Film, Bal Filmkészítő Kft, Studiolamb, JUNO11 Pictures.

A zsűri 200 ezer forinttal járó különdíját Vas Marianna Mirhó című filmterve kapta, amely a zsűri szerint „remek alaphelyzetből indulva bont ki egy titokzatos világot, amelyben nagy tér nyílik a színészi játéknak és a vizuális megfogalmazásnak”.

Idén egy újabb különdíjjal gazdagodott a Friss Pitch: a felajánlott különdíj az Artikel gödöllői berendezés- és kellékraktárának ingyenes használatát biztosítja. Ezt a díjat Dubinyák Réka Szeplőtelen című filmterve nyerte. Ugyanennek a projektnek ítélték a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját, a KRAFT Rental által felajánlott, eszközbérlésre fordítható egymillió forintos keretösszeget, amely a zsűri szerint „érzékeny témájú pitch, amely személyes érintettségtől áthatott, egyéni hangvétellel filmre fogalmazott megvalósítást ígér”.

A Friss Hús Pitch Lovas Nándor-díját, azaz a fődíjat Hárshegyi Vivien Margareth című pitche nyerte. „Az animációs film nyelvi sajátosságait egyéni látásmóddal használja ki, s így a pitch alapján reménykedhetünk egy személyes indíttatású, ötletesen és mívesen kidolgozott rövidfilmben” – fogalmazott a zsűri.

A különböző szekciókban kiosztott közönségdíjak a következők:

  • Nun or Never!, (r. Heta Jäälinoja) – nemzetközi versenyfilmek szekció; 
  • The Dinner (r. Jesús Martínez “Nota”) – Queer Dreams szekció;
  • Sincopat (r Paul Diggler) – @Midnight szekció; 
  • A Kind of Testament (r. Stephen Vuillemin) – Weirdcore szekció; 
  • Préda (r. Sztepanov Márkó) – Műfajra, magyar! szekció; 
  • Szarvasbőgés (r. Jakab Edit) – nemzetközi dokumentumfilmek szekció 

A nemzetközi versenyprogram zsűrije (Mia Avdagić, a Szarajevói Filmfesztivál Talents Sarajevo Projectjének koordinátora, Aneta Ozorek, a Kaboom Animációs Fesztivál művészeti igazgatója és Lukács Péter Benjámin hangmérnök és producer) az Even Though It’s Night és a The Miracle című filmeknek ítélte a szekció két különdíját, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó díja pedig a Through Gloom (r. Arnas Balčiūnas) című litván filmé lett.

A Friss Hús Diákzsűrijének díjáról Kis Réka, a Leövey Klára Gimnázium média tagozatának tanulója, Orbán Andor, a Budapesti Metropolitan Egyetem filmrendező szakos hallgatója és Sajtos Erina, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium végzős tanulója döntött. A diákzsűri díját a Harmadnap (r. Török Marcell) kapta. „Legszívesebben öt filmnek adtuk volna a diákzsűri díjat, de ezt sajnos nem lehetett, viszont mindenképpen ki szeretnénk emelni a Marcangot, Az utca másik végén-t és a Cipők és patákat, amelyek nagyon megragadtak minket. Végül azért erre a filmre esett a választásunk, mert hiába egy hete láttuk, nem hagyott minket nyugodni, folyamatosan a fejünkben volt, rengeteget beszéltünk róla, és még valószínűleg nagyon sokat tudnánk” – indokolta választását a zsűri.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Cipők és paták című film nyerte (r. Traub Viktória). A Berger Studios által felajánlott díj: VFX/főcímkészítés egymillió forint értékben. A zsűri tagjai Fésős András, Juszt Balázs és Surányi András voltak. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének legjobb kisfilmnek járó díját a Diamond Beautynak, Korom Anna alkotásának ítélték.

A magyar versenyprogram hivatalos zsűrijének díjairól Rimantė Daugėlaitė, a Vilniusi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vezetője, Luce Grosjean, a Miyu Distribution alapítója, Lenka Tyrpaková, a Finále in Pilsen nemzeti filmfesztivál művészeti igazgatója, a Karlovy Vary filmfesztivál korábbi válogatója és Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer döntött.

A legjobb színészi alakítások díját Ionescu Raul, az egyik idei Friss Csillag adta át egy-egy zsűritag kíséretében. A legjobb női színész Vetlényi Lili lett Beleznai Márk Felfáztam c. filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színész pedig Nagy Zsolt, aki az Az utca másik vége (r. Nagy Kálmán) című filmben játszott erősen. 

A magyar versenyprogramban elismerő oklevelet kapott Roszik Fruzsina Tavasz című filmje. A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját és a vele járó 300 ezer forintot Varga Gábor, a Cicaharc rendezője kapta.

A legjobb magyar animációs film Kühnel Szabó Anita Apád című MOME Anim diplomafilmje lett. A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek Korom Anna Diamond Beauty című filmjét választották. „A zsűrire, amely egyhangúlag hozta meg döntését, mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása” – indokolta meg választását a zsűri.

Támogatónk
Partnereink
w-100