Félidőnél jár a XI. Friss Hús

Félidőnél jár a XI. Friss Hús

Szerdáig láthatók a legfrissebb hazai és nemzetközi rövidfilmek a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A magyar versenyprogram további premier- és ismétlő vetítései szinte kivétel nélkül teltházasak, a Városháza udvarán tartott szabadtéri előadásokat és a szakmai kísérőprogramokat is nagy érdeklődés övezi.

A Friss Hús második fele is izgalmas filmekkel várja a nézőket: a három, soron következő magyar versenyfilmes blokk premierje mellett be lehet pótolni a fesztivál elején bemutatott alkotásokat. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje múlt héten még Cannes-ban nyert Arany Pálmát, hétfőn pedig már a Friss Húson lesz a magyarországi premierje, majd pedig további négy alkalommal vetítik a fesztiválon.

A hazai frisseken kívül a nemzetközi versenyfilmek is műsoron maradnak, akárcsak a XI. Friss Hús tematikus blokkjai, azaz a @Midnight, valamint a Queer Dreams szekciók és a Nemzetközi dokumentumfilmes válogatás is.Az idősebb korosztály számára válogatott magyar versenyfilmekből álló Friss Hús Senior blokkot június 5-én lehet megtekinteni mindössze 490 Ft-ért.

A fesztivál első felében izgalmas szakmai programokon, többek között a Bessenyei Kata, Gasztonyi Kálmán és Tasnádi István nevével fémjelzett sorozatíró-kerekasztalon, valamint Lisa Ogdie (Sundance) és Alexander Stein (Interfilm Berlin) részvételével nemzetközi filmfesztiválok működéséről szóló beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Nagy érdeklődés mellett, teltházzal zajlott le a pitchfórum. Bemutatkoztak az idei év Friss Csillagai, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz, akik többek között arról meséltek, hogyan érvényesülhetnek fiatal színészként a pályán, milyen karrierlehetőségek várnak rájuk és miért érdemes rövidfilmekben szerepelni.

A Director’s Clubban minden  délután  az előző napi magyar versenyfilmek alkotóival lehet találkozni a Puskin mozi kávézójában. Június 7-ig változatos szakmai programokkal várják a közönséget a Puskin moziban, szabadtéri vetítésekkel pedig a Városháza udvarán.

Szakmai és diákzsűri a díjátadón

A Friss Hús záróünnepségét június 7-én tartják, ahol több kategóriában adják át a díjakat. 

A Friss Hús idén először nyújt lehetőséget diákoknak/hallgatóknak, hogy kritikai érzéküket inspiráló filmes közegben fejlesztve aktív részesei, döntéshozói legyenek a versenyfilmek elbírálásának. Amellett, hogy a bemutatott filmekről a fiatalabb generáció “hivatalos” véleményt alkothasson, a szervezők célja a generáció mozgóképfogyasztásának pozitív befolyásolása.

A filmeket rangos nemzetközi zsűri is értékeli, köztük Kuba Czekaj forgatókönyvíró, rendező, akinek debütáló egész estés filmjének (Baby Bump) forgatókönyve elnyerte Velencében a Queer Lion különdíjat, a Sorry Poland pedig a legjobb közép- és kelet-európai forgatókönyvért járó Krzysztof Kieślowski ScripTeast-díjat Cannes-ban. Az alkotó jelenleg az Infamia című Netflix sorozaton dolgozik. Julie Marnay, a European Short Pitch vezetője és a First Cut Lab nemzetközi csapat tagja is a zsűriben van, aki tíz évig felelt a cannes-i rövidfilmes szekcióért, majd az alkotók első nagyjátékfilmjükhöz vezető támogatására létrehozott Next Step program koordinátora lett. Idén Lisa Ogdie, a Sundance rövidfilmes programfelelőse is a magyar filmeket elbíráló zsűri tagja, aki minden évben több mint 10.000 beérkezett pályázatból választja ki a Sundance kisfilmes programját, emellett a Soho House & Co észak-amerikai moziprogram felelőse.

A szerdai díjátadót követően 17 és 19 órától a nyertes filmeket vetítik a Puskin mozi Metropolis termében.

A XI. Friss Hús teljes programja ezen a linken  érhető el. Jegyek a Puskin  Mozi pénztárában és a mozi honlapján válthatók, a szabadtéri vetítésekre a TIXA oldalán kaphatók jegyek.

Támogatónk
Partnereink
w-100