Fókuszban az irodalom, a film és az alkotás a a Margitszigeten

Fókuszban az irodalom, a film és az alkotás a a Margitszigeten

Május utolsó két hétvégéjén számtalan ingyenes programot kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget, ahol a Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs szervezésében május 20-án, szombaton délelőtt a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várják a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek a Margitszigeten a Kristály Színtér ad otthont.

Tavaly novemberben Budapest létrejöttének 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az egy éven át tartó ünnepségsorozatát, ahol Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumát ünnepelve több mint száz programmal készülnek. Ennek a része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek égisze alatt a margitszigeti Kristály Színtérben két hétvégén is az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak. Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasás népszerűsítése, a magyar irodalmi- és könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

A Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs közös szervezésében animációs rövidfilmeket, megelevenedett gyerekdalokat és meséket nézhet meg a közönség május 20-án, szombaton. Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között kisebb (4-9 éves) gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.

Fazekas Máté: Apám szíve

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából. Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje Mán-Várhegyi Réka novelláját dolhozza fel, az emberismeret és a mágikus realizmus keverékével keresve a válaszokat arra, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány lövi a gólokat a focipályán. Fazekas Máté Apám szíve című munkáját 2019-ben a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a kisfilmet Dragomán György A seprű című novellája ihlette. Jászberényi Sándor műve alapján készült Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című bosszúfilmje.

A Mastercard – Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan vetítik André Ferenc és Vajna Ádám Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána Bálna, valamint Czakó Zsófia A postás című kisflmjét, amelyek a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők történetei alapján készültek.

A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram minden évben lehetőséget biztosít két szerzőnek (40. életévét be nem töltött nő és férfi írónak, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete), hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt podcastekben mutatja be a díjnyertes alkotókat. A program sikerét jelzi, hogy az első év két nyertesének, Czakó Zsófia Szívhang és André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című, az ösztöndíj alatt elkészült kötetét már a kezükben tarthatják az olvasók.

André Ferenc és Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal. Jelen lesz Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíró, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznő (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendező, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska László, a Mastercard – Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatója.

Részletes program:

11:00-13:00 | Rövidfilmek, mesék vetítése 4-9 éves korosztálynak

14:00-14:45 | Irodalmi adaptációkból készült rövidfilmek vetítése

  • A csatárnő bal lába életveszélyes (11’43”)
  • Apám szíve (14’49”)
  • Hogy ne győzzünk (16’)

14:45-15.00 | Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjas filmjei

  • Sárkányvölgy legendája (3’)
  • Bálna (3’24”)
  • A postás (3’47”)

15:00-16:00 | Kerekasztal-beszélgetés: film-irodalom-színészet

Résztvevők: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíró, Nagy Katica színésznő, Ascher Károly rendező, Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója.

Helyszín: Margitsziget 23800/7, 1138

Megközelítés: a 4-6-os villamos Margitsziget/ Margit híd megállótól 10 percnyi sétára található a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett.

További információ az eseményről itt található.

Támogatók
Partnerek
w-100