Friss Kakas néven tér vissza az animációs filmnapok

Friss Kakas néven tér vissza az animációs filmnapok

A Friss Hús és a MOME közös rendezvényén filmek és szakmai programok várják az érdeklődőket.

A Kiskakas Animációs Filmnapok több mint egy évtizeden keresztül – a pandémia okozta kényszerű szünetig – a hazai animációs élet meghatározó eseménye volt, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének diplomafilm-premierjeivel. Az elmúlt évek során olyan rendezők mutatkoztak be filmjeikkel  a fesztiválon, mint Bucsi Réka (Symphony no. 42), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Hegyi Olivér (Take me please) és Vácz Péter (Nyuszi és Őz).

2022-ben a Kiskakas megújult formában, a MOME Anim és a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál csapatának közös szervezésében tér vissza, a korábbiaknál nagyobb szabású rendezvényként, Friss Kakas Animációs Filmnapok néven április 22. és 24. között a Toldi moziban.

A háromnapos fesztivál gerincét továbbra is az elmúlt években a MOME kreatív műhelyében készült diplomafilmek premiervetítései adják, az animációs képzéssel foglalkozó külföldi egyetemek legjobb diplomafilmjeit, valamint neves fesztiválok szelekcióit is meg lehet majd nézni. Filmválogatással emlékeznek meg a 2020-ban elhunyt animációs rendezőre és tanárra, Richly Zsoltra. Történeti visszatekintésként a MOME Anim mára klasszikussá érett alkotásait is újra meg lehet nézni nagyvásznon, valamint a gyerekeknek is készülnek majd animációkkal.

A szakmai programokkal elsősorban a hazai és nemzetközi animációs szcénát szólítják meg: a pitchfórumon a legizgalmasabb filmtervek kapnak bemutatkozási lehetőséget, de lesz workshop is, kifejezetten kulturális és filmes újságírók számára. Magyar és külföldi, vetítésekkel kísért előadásokat hallgathatnak az érdeklődők olyan témákban, mint a társadalmi felelősségvállalás és az animáció kapcsolata, a VR (virtual reality) jelene, vagy a crowdfunding lehetőségei az animációban. Az előtérben pedig a vetített filmek plakátjaiból rendeznek kiállítást, lesz GRAFIX vásár és természetesen kapcsolódó bulik is.

További információk a folyamatosan bővülő programról a Friss Kakas honlapján és Facebook oldalán

Támogatók
Partnerek
w-100