Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes Friss Hús online premierek

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes Friss Hús online premierek

Idén januárban exkluzív online premierekkel lepjük meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a Friss Hús Facebook-oldalán.

2021 januárjában 4 izgalmas, díjnyertes magyar kisfilmet teszünk elérhetővé a rövidfilmes mustra 2019-es és 2020-as terméséből.

Január 18-tól egy hétig megtekinthető a 2020-as Friss Hús legjobb magyar élőszereplős rövidfilmje, Kölcsey Levente Szünet című alkotása. A film főhőse a 16 éves Zoli, akit szülei ki akarnak íratni a szakközépiskolából, hogy inkább dolgozzon. Az iskola igazgatója a procedúrán szeretne mielőbb, a két óra közötti szünetben túl lenni.

Limitált ideig, január 23-24-én, azaz 48 órán át lesz elérhető Szilágyi Fanni és Szilágyi Gábor Orsi és Tenshinhan című műve. A Friss Hús 2020 magyar versenyfilmjeként szerepelt kisfilm a stáb egyik kedvenceként került be a válogatásba. A történetben a Dragonball-rajongó kisfiú erején felül próbálja kiharcolni nővére, a tinédzser Orsi figyelmét.

Tóth Luca animációs filmje, a Lidérc úr a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben, azóta pedig közel 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring-díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon, a Friss Húson pedig a legjobb magyar animációs rövidfilm díját nyerte 2019-ben. A január 25-től látható alkotásról így ír a rendező: “Lidérc úr lelki karanténjának történetét melegen ajánlom mind a mentális karanténjukban bujkálóknak, mind a hatóságilag lepecsételt ajtóval rendelkezőknek.”

Január 27-től válik elérhetővé Csoma Sándor Casting című alkotása, mely a 2019-es Friss Hús versenyfilmjeként indult, azóta számos díjat besöpört. A pornóiparban játszódó kisfilm elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, és Léa Seydoux is méltatta.

A Friss Hús nemzetközi programjából további 5 alkotás látható online limitált ideig januárban.

A 2019-es Friss Hús Queer szekció közönségdíjasa a bolgár Slava Doytcheva esküvői coming outról szóló Whole című rövidfilmje volt. Osman Cerfon I'm Going Out For Cigarettes című animációs alkotása 2019-ben a zsűri különdíját nyerte el. A francia film főszereplője a 12 éves Jonathan, aki nővérével, édesanyjával és meglehetősen furcsa, a bútoraikban élő férfiakkal osztja meg mindennapjait.

Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson norvég alkotópáros sötét humorú Glass House című filmjének főhőse hónapok óta tartó boldogtalanságát a lehető legjobb pillanatban tervezi megosztani: a családi vacsoraasztalnál. Thanasis Neofotistos Athénban játszódó, egy hosszú beállítással felvett Patision Avenue című filmje az élete főszerepére készülő fiatal színésznőt követi, ám egy telefonhívás elég, hogy elinduljon a lavina. Kaveh Mazaheri világszerte több, mint 80 díjat besöpört Retouch című kisfilmje pedig a modern iráni házasságról mesél megrázóan.

A 9 rövidfilmet a Friss Hús Facebook-oldalán keresztül lehet elérni.

A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a tervek szerint 2021 tavaszán rendezzük meg.

A filmek megjelenési sorrendben:

Január 11-től: Osman Cerfon: I'm Going Out For Cigarettes

Január 13-tól: Slava Doytcheva: Whole

Január 16-tól: Erik Ivar Saether, Nicolai Berg Hansson: Glass House

Január 18-25. között: Kölcsey Levente: Szünet

Január 20-tól: Thanasis Neofotistos: Patision Avenue

Január 23-24. között: Szilágyi Fanni és Szilágyi Gábor: Orsi és Tenshinhan

Január 26-tól: Tóth Luca: Lidérc úr

Január 29-től: Csoma Sándor: Casting

Február 2-től: Kaveh Mazaheri: Retouch