Megkezdődött a X. Friss Hús!

Megkezdődött a X. Friss Hús!

A mai naptól június 8-ig a legfrissebb rövidfilmeké a főszerep a Toldi Moziban és a Városháza udvarán.

Csütörtökön osztrák rövidfilmes válogatással, a Best of Friss Hús-blokkal, valamint rögtön teltházas vetítésekkel kezdődik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Az első napon 19:00-tól a magyar versenyprogram első blokkját lehet megnézni, de sportfilmeket és horrorokat is láthatnak az érdeklődők a Toldi moziban. A magyar versenyfilmeket minden este 21:00-tól a Városháza udvarán is vetítik.

Hét napon át a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek, és az olyan tematikus összeállításoknak mint az @Midnight nevű horror-válogatás, a sporthoz kötődő rövidfilmek vagy a #Queer Dreams-szekció. Az idei Friss Hús országfókuszában Ausztria áll: a közönség az elmúlt évek legjobb osztrák rövidfilmjeit láthatja már a fesztivál nyitónapján.

Az idei Friss Hús egyik újdonsága a Quickie: három változatos rövidfilm a Friss Hús idei kínálatából: egy hazai, egy nemzetközi és egy dokumentum-rövidfilm azoknak, akiknek csak késő este van egy szűk órájuk mozizni. A Quickie programjának fontos eleme a meglepetés: az adott blokk tartalmát a szervezők csak aznap délelőtt jelentik be.

Szombat délután az Interfilm Berlin filmfesztivál tematikus válogatását vetítik a Toldiban, Európa jelenét és jövőjét bemutató rövidfilmekkel – az alkotók jelenlétében. Az idei Friss Hús szakmai programjain a környezettudatos filmkészítésről, a mozgókép formátumainak jövőjéről és a technológia lehetőségeiről is szó lesz, a fesztivál pitchfórumán, azaz a Friss Pitchen pedig 8 rövidfilmterv mutatkozik be péntek délután. 

A Friss Hús szervezői idén a pitchfórumon kívül is igyekeznek felhívni a figyelmet a tehetséges, pályakezdő művészekre. Az újonnan indult Friss Csillag nevű program keretében fiatal színészek munkássága kerül reflektorfénybe. Az első két Friss Csillag Nagy Katica (Gólyatábor, Rossz versek)  és Váradi Gergely (Guerilla, A besúgó), akik az idei versenyfilmekben is szerepelnek. Nagy Katica a Köszönöm, hogy maradtál, illetve a Perfect Match című filmekben lesz látható, míg Váradi Gergely a Cannes-ban debütált Hajszálrepedés főszereplőjeként tér vissza a fesztivál programjába, miután a Friss Hús tavalyi zsűrije a legjobb színésznek választotta a Csendes környék-ben nyújtott alakításáért.

Jegyek a Toldi Mozi pénztárában és weboldalán válthatók. A szabadtéri vetítésekre a TIXA oldalán kaphatók jegyek. Az ingyenes szakmai programokra pedig ezen a linken lehet regisztrálni.

Támogatók
Partnerek
w-100