Családi ügyek és a pokol tornáca – Elismert fesztiválsikerek az idei Friss Hús nemzetközi programjában

Családi ügyek és a pokol tornáca – Elismert fesztiválsikerek az idei Friss Hús nemzetközi programjában

Íme, a fesztivál első idei filmjei: világpremier, cannes-i velencei fesztiválkedvencek, izgalmas utazós filmek, mennybéli és pokolbéli történetek, valamint kisfilmek anyákról, apákról és párokról a Friss Húson.

Erős nemzetközi mezőnnyel, új helyszínen, a Puskin Moziban rendezik meg június 1-7. között a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált.

A kétnapos rövidfilmes seregszemleként indult Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen közel 50.000 nézővel büszkélkedhet, a programban ezidáig 900 filmet láthatott a közönség. A fesztivál – a magyar és a nemzetközi versenyprogram mellett – a legjobb lengyel rövidfilmeket is bemutatja és a Friss Csillag nevű programjának révén fiatal színészek – Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz – munkássága is reflektorfénybe kerül.

A nemzetközi versenyprogram négy tematikus blokkot foglal magába, a kínálatban pedig Oscar-jelölt, Sundance-nyertes, valamint velencei, berlini és cannes-i versenyfilm is akad.

Új utakon

A nemzetközi rövidfilmes válogatásban új utakon indulnak el a filmbeli hősök – például három turista asszonyság vagy a kamionosokkal incselkedő és gyakran pórul járó fiatal életművész. A Friss Hús egyik legkülönlegesebb blokkjába két animációs film is befért, köztük a magyar közreműködéssel készült, Velencét és Sundance-t is megjárt Christopher at Sea.

Christopher at Sea

Anyák és Apák

Hét ország hat filmje anyákról és apákról mesél – ahogy már sokan tették, gondolhatnánk. Mégis, e szekció filmjeit egyedi felállások, meglepő helyzetek és fordulatok jellemzik. Pedig néha csak annyi történik, hogy cseresznyét szednek (Cherries) vagy az űrbe utaznak hőseink (a Cannes-ban debütált Sideral). E blokkban egy szentimentális, Oscar-jelölt (Ice Merchants) animációs kisfilmet is láthatnak a nézők, valamint egy szürreális autóversenyre kalauzoló (Sierra) alkotást is, mely különleges családi összefogással készült: a film stop motion részleteit a rendező apja animálta még a szovjet éra alatt Észtországban.

Nem elsőrandis filmek

Ennek a blokknak a filmjeit összeszokott párosoknak ajánlják a Friss Hús szervezői. Öt különleges rövidfilm, amelyek között idei Berlinale-n debütáló animáció (Eeva) is helyet kapott, és igen, tényleg lesznek meztelen férfiak az erdőben (Naked Man in the Woods)!

Menny és pokol

Feszült thriller-hangulat, zsarolás (Sandstorm) némi szakralitás (Salvation Has No Name), és még az ördög maga is megjelenik (The Devil) a nemzetközi rövidfilmes válogatásban, de aggodalomra semmi ok, a blokk végére talán helyreáll a világ rendje!

Naked Men in the Woods

A hagyományokhoz híven idén is lesz Queer Dreams blokk, ahol hét különleges filmet válogattak az LMBTQ+ szekcióba. Akad köztük Sundance-nyertes film és Velencében debütált különleges animációs utazás. Ebben a szekcióban, a Friss Húson lesz a világpremierje Alícia Peres Ligth Up (Kiáltás) című filmjének, amiben Tóth Zsófi, az idei Friss Csillag is szerepel. Külön öröm, hogy ebben a szekcióban hazai alkotást is bemutatnak.

Idén sem marad a Friss Hús közönsége borzongató filmek híján. Az @Midnight szekcióban hat filmet mutatnak be, és a szokásos horror(isztikus) műfajok mellett a humor sem marad el. Ráadásul egy Magyarországon forgatott alkotás is borzolja majd a kedélyeket!

A lengyel rövidfilmes program mellett, amelyben hat rövidfilm mutatkozik be, nemzetközi dokumentumfilmes válogatást, valamint a tavalyi Friss Hús legjobbjait is láthatja a közönség. A szervezők minden korosztálynak gondosan szelektáltak, így gyerekfilmeket – animációs filmválogatások 4-6 és 7-10 éveseknek –, kamaszoknak szóló összeállítást és senior filmes programot is hoznak.

Light Up

A versenyfilmekről rangos szakmai zsűri dönt, köztük olyan nemzetközileg elismert szakemberekkel, mint Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál egykori programigazgatója, továbbá Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, akinek első nagyjátékfilmje (Larry) idén debütált sikerrel a mozikban.

A XI. Friss Húsra idén is készül egy filmes kiadvány, amely részleteiben dolgozza fel a fesztivál kínálatát, illetve tágabb perspektívában, szakmai érvényű cikkekben tárgyalja a kortárs rövidfilm jelenlegi helyzetét, valamint a filmművészet jövőbeli lehetőségeit és szerepét.

Az idei Friss Hús hazai versenyfilmjeit és további programjait a szervezők a következő hetekben jelentik be. A nemzetközi versenyfilmek teljes listája a Filmek menüpontban böngészhető.

Támogatók
Partnerek
w-100