Online a Friss Hús-nyertes Földiek

Online a Friss Hús-nyertes Földiek

Mától online is nézhető Freund Ádám egyedülálló hangulatú, szürreális családi sci-fije, a Földiek, mely az 5. Friss Húson elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat, ezután számos nemzetközi fesztiválon vetítették, több díjjal is elismerték, majd Diák Oscar-díjra jelölték.

A Földiek egy válás története egy gyermek szemszögéből elmesélve, egy játékos, mesei világban. A 12 éves Ábel (Cservák Zoltán) szüleivel és nővérével él egy vidéki házban. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával, majd csodálatos módon kilövi magát a sztratoszférába. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába, és nyomozni kezd.

Freund Ádám sci-fije, amely a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be, ahol rögtön elnyerte a legjobb magyar élőszereplős kisfilmnek járó díjat: „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen" – indokolta döntését a fesztivál zsűrije.

A díjat számos további elismerés követte: legjobb kisjátékfilm a Magyar Filmdíjon, legjobb kisjátékfilm a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, a Magyar Operatőrök Társasága által odaítélt Aranyszem díj, a zsűri nagydíja a Cinefesten, Simó Sándor-díj és a legjobb képi világért járó elismerés az Earlybird filmfesztiválon.

A Földiek világpremierje az Oscar-kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon volt, ezután többek között a rangos Camerimage-on, majd Palm Springsben, Uppsalában és Poiters-ben is vetítették.

Az Amerikai Filmakadémia 1573 nevezés közül jelölte a filmet Diák Oscar-díjra Los Angelesben. A Diák Oscar-díjra korábban többek között olyan rendezőket jelöltek, mint Pete Docter (Agymanók), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe). A világ filmes egyetemeiről minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként, ebből a mezőnyből került be a Földiek a legjobb hét közé.

A pszichedelikus űrrockzenére előadott tánc nem csak a Földiek, de a komplett magyar filmtörténet egyik legszürreálisabb jelenetsora” – írja a filmről az NFI - Filmarchivum Alapfilmek oldala.

Az egyedülálló stílusú és hangulatú rövidfilmet Freund Ádám saját személyes élményei ihlették. „Számomra ez személyes indíttatású történet, a szüleim válása inspirálta” – mondta el a rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként készítette el a filmet. A forgatókönyvet ő maga írta Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen. Az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A főszereplők: Györgyi Anna, Dimény Áron, Rujder Vivien és Cservák Zoltán. A film a CineSuper, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam és az AmegO Film együttműködésében.

A Földiek érzékeny és eredeti film, műfaji kapcsolatait tekintve lokális és egyetemes egyszerre, sőt e kettős vállalását a történetbe is okosan beleszövi.” (Filmvilág)

Freund Ádám (középen) az 5. Friss Hús legjobb magyar élőszereplős kisfilmnek járó díjával

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez.
A Hiénák egy napjainkban játszódó, igazi éjszakai, budapesti film, ami egy olyan független taxis csapatról szól, akik csalnak az órával. A film elején egyikőjük váratlanul megsérül, ezért a feleségének kell beszállni a helyére. A férfi-női szerepeken túl is sok mindenről szól a több szálon futó cselekmény, de leginkább arról, hogy milyen konfliktusokhoz vezet az, ha ez az ügyeskedő-stikliskedő attitűd, az apró csalások napi rutinná válnak, és beszivárognak a magánszféránkba: a barátságokba, a házasságokba, a párkapcsolatokba. Hová vezet az érzelmi „szürke zónázás”, ki lehet-e keveredni belőle, újjá lehet-e születni, ha ránk borul egy hazugságvár.

Az a tervünk, hogy egy sok műfaji elemmel játszó, de mégis karaktervezérelt filmet csináljunk. Így kézen tudjuk majd fogni a nézőt, és bevezetni egy olyan érzelmi dzsungelbe, ahol a csalás, a hazugság, az éjszakai mocsok, és az angol legénybúcsúsok között keressük a moralitás és a szereplőink igazságát. Hol a reptéren, hol a bulinegyedben, hol pedig otthon, a négy fal között” – mondta el a rendező.

A Hiénák tervét a Filmjus is támogatta, jelenleg fejlesztési fázisban van a Nemzeti Filmintézetnél, remélhetőleg hamar megkezdődhet a gyártás előkészítése.

Támogatók
Partnerek
w-100