Orrfújás covid idején: ezek a magyar filmek versenyeznek az idei Friss Húson

Orrfújás covid idején: ezek a magyar filmek versenyeznek az idei Friss Húson

Közeledik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál időpontja: továbbra is bízunk abban, hogy május 27. és június 2. között a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken megtarthatjuk a rendezvényt a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően. 

A fesztivál nemzetközi programja már korábban összeállt, rekordszámú, 27 külföldi film versenyez majd a fesztivál fődíjáért. A magyar programba 31 filmet válogattunk be: a Friss Húson vetítik idehaza először a Berlinben élő magyar rendező, Nagy Borbála filmjét, a Pannónia dicséretét, amely a German Short Film Awardon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat, és számos rangos fesztiválon szerepelt már korábban. A gimnáziumban a miniszterelnök látogatására készülnek: a filmben az a Dudás Péter alakítja az ország vezetőjét, aki korábban a Facebookon imitálta Orbán Viktor híresebb fényképeit.

Korábbi Friss Hús-díjazottak is új filmekkel rukkoltak elő. Márton Dániel (a Ricsárdgír zenekar frontemberének filmje, a Rossz színész a 2018-as Friss Húson aratott sikert) új munkájának címe Liga, ebben tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot és előkeríteni az elveszett rollert. Rudolf Olivér is visszatér, 2020-ban Széll Viktória nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Minden este, mikor leviszed a szemetet című filmben nyújtott alakításáért, és idén Rudolf új filmjében, az X-Kryptonit Projektben is ő a főszereplő. A 2018-ban az Anyák napjával díjat nyerő Vermes Dorka egyedüli alkotóként két filmmel is szerepel a versenyprogramban (Quarantine set, Ebrovás): a koronavírus első hullámában játszódó filmjében azt mutatja be, mennyire másként élték meg az emberek a lezárásokat, ágyfelszabadításokat. Egy másik fesztiválkedvenc, Nagy Lili is visszatér: új rendezése, a D-vitamin lakoma előző filmjeihez hasonlóan nem lesz beskatulyázható.

Nagy Lili: D-vitamin lakoma

Az animációk között is számos fesztiválsikert találhatunk: Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a * * * * * * * * * - hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába, ami Európa legnagyobb és legfontosabb animációs eseménye. Ulrich Gábor Dűne című filmjét több A-kategóriás fesztivál (Annecy, Ottawa, Hiroshima) is műsorára tűzte már. A korábban a Maestróval az Oscar-díj közelébe került M. Tóth Géza új animációja, a Matches egy 7 éves gyerekkel készített interjú alapján készült, miközben álmairól, félelmeiről, reményeiről beszél, a gyufaszálak életre kelnek, megelevenítve gondolatait.

A fesztiválon látható először Magyarországon a Bagatelle, Csáki László animációs filmrendező és képzőművész kevert technikájú kísérleti rövidfilmje az orrfújás viszontagságairól, Petri György azonos című verse nyomán.

A 2018-as Friss Hús pitchfórumán nyerte a fődíjat a szabadkai K. Kovács Ákos filmterve, a Branka. Az elkészült filmet a Friss Húson lehet először látni: az 1991-ben Jugoszláviában egy állami kórház szülészeti osztályán játszódó film címszereplője egy fiatal nővér, akit nagyon megvisel az, hogy az intézményből újszülöttek tűnnek el.

Schwecthje Mihály: Ballagási cipő

Neves színészekben sem lesz hiány: Schwecthje Mihály filmjében, a Ballagási cipőben az a Kizlinger Lilla a főszereplő, aki év elején a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte a Berlinalén Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott szerepléséért. Az ételhordó dobozok sokféle értelmezéséről szól Vörös András filmje, a Dettó, ebben Sodró Eliza szerepel, Fülöp Péter filmjében, a Digicicában Osvárt Andrea alakítja az elfoglalt anyát. Kőváry Dániel filmjében, a Diszkó diktátorban pedig nemcsak Ónodi Eszter, hanem Paizs Sickratman Miklós is feltűnik majd.

Nemrégiben indult el a Friss Hús podcastja is: az első adásban a fesztivál kezdeteiről beszélgettek az alapító-főszervezők, Osváth Gábor és Deák Dániel, a második műsor vendége pedig számos kisfilm főszereplője, Rainer-Micsinyei Nóra volt, aki nélkül nem múlhat el Friss Hús, és az idei fesztiválon is versenyprogramban szerepel egy filmje.

A Friss Hús történetében először nagykövete is van a fesztiválnak: Péterfy Bori színésznő számos rövidfilmben és elsőfilmes alkotó munkájában szerepelt, most a Friss Húson több szerepben is feltűnik: a zsűri tagjaként ő dönt majd a díjak sorsáról is. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak majd a fesztiválon.

A filmek teljes listáját a Filmek menüpontban lehet megnézni.


Amikor a Hold a Kos jegyében jár r.: Ladányi Jákob

Avant r: Mostoha Marcell

Az X-Kryptonit Projekt r: Rudolf Olivér

Bagatelle r: Csáki László

Branka r.: K. Kovács Ákos

Ballagási cipő r: Schwechtje Mihály

Calliope r: Csánki Zsófia

Csendes környék r: Varga Gábor

Csönded r: Tóth Gergely

D-vitamin lakoma r: Nagy Lili

Detto r: Vörös András

Dűne r.: Ulrich Gábor

Digicica r: Fülöp Péter

Diszkó diktátor r: Kőváry Dániel

Ebrovás r: Vermes Dorka

Elsőáldozás r: Tóth Lili Laura

Ezt már megbeszéltük r: Honti Arián

Inkognitó r: Lantos Júlia

Jel r: Vízkeleti Dániel

Jelszó a * * * * * * * * * - hoz r: Szegedi Adél

Jövetel r: Szabó Mátyás

Kláramama uzsonnája r: Konrád Zsuzsi

Liga r: Márton Dániel

Matches r: M. Tóth Géza

Őzek r: Hevesi István

Pannónia dicsérete r: Nagy Borbála

Reduction r: Szakály Réka Anna

Quarantine set r: Vermes Dorka

Valahogy így r: Sipos Bence

Valami történjen r: Botos Dániel

Zuniverzum r: Oláh Kata, Csukás Sándor, Gryllus Dorka, Simon Kornél, Baráthy György

Coverkép: Liga, Ballagási cipő
Támogatók
Partnerek
w-100