Új helyszínen, két Friss Csillaggal indul útjára a 11. Friss Hús

Új helyszínen, két Friss Csillaggal indul útjára a 11. Friss Hús

Egy hónap múlva - június 1. és 7. között - új helyszínen, a Puskin moziban rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Az esemény Friss Csillag nevű programjának révén második alkalommal kerül fiatal színészek munkássága reflektorfénybe: idén Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz a két Friss Csillag.  

A Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen több mint 50.000 nézővel büszkélkedhet, a programban ezidáig 900 filmet láthatott a közönség. Június első hetében a legfrissebb magyar és nemzetközi versenyfilmeket felvonultató blokkok mellett tematikus vetítésekkel és szakmai programokkal tér vissza a fesztivál.

A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztivál a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hívták életre a Friss Csillag nevű programot 2022-ben, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. A 2022-es két Friss Csillag Nagy Katica és Váradi Gergely volt. 

A Friss Csillag tehát pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program egyrészt segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt (június 1-7. között) a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait. A Friss Csillagokat bemutató esemény a szervezők reménye szerint tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is. 

Tóth Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult színész szakon, jelenleg a Katona József Színház művésze. Több színházban és független produkcióban is megfordult, emellett számos rövidfilmben (Tinder meccs, Szerelem bohóca, Csönded, Kiáltás) és ismert sorozatokban (Apatigris, A besúgó) is kapott már szerepet. Jelenleg Till Attilával forgatja az És mi van Tomival? című nagyjátékfilmet. 

Babinchak Atanáz harmadéves az SZFE fizikai színházi koreográfus szakán, Horváth Csaba és Rába Roland osztályában, rendszeresen szerepel rövidfilmekben (köztük a 2019-es Friss Húson különdíjas Apám szíve címűben), emellett filmrendezőként is aktív: Kábelek című filmje a tavalyi Friss Hús versenyprogramjában szerepelt, azóta első egészestés filmjén (Only My Honesty Matters) dolgozik. 

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a Puskin moziban, sőt mindketten láthatók lesznek az idei Friss Hús versenyprogramjában is. Tóth Zsófia a Kiáltás és a Pitvarszk című rövidfilmekben szerepel, míg Babinchak Atanáz a Sárkánykor főszereplőjeként tér vissza a fesztivál programjába.  

A fesztiválon vetített filmekben sok tehetséges fiatal színész mutatkozik majd be, mellettük pedig a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek, sokszor meglepő szerepekben. A szervezők hamarosan bejelentik majd a XI. Friss Hús hivatalos versenyprogramját.

A fesztivál idén új helyszínen, a Puskin moziban, minden eddiginél több filmmel és változatosabb programkínálattal jelentkezik június 1-7. között.

Támogatók
Partnerek
w-100