Virtuális valóság, társadalmi érzékenység és animációs sportfilmek: Szakmai programok a Friss Kakason

Virtuális valóság, társadalmi érzékenység és animációs sportfilmek: Szakmai programok a Friss Kakason

Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Április 22. és 24. között nemcsak a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diploma- és vizsgafilmjeit lehet megnézni a Toldi Moziban. A vetítéseket kísérő szakmai programokon szó lesz a VR-technológia nyújtotta lehetőségekről, az animációs filmek közösségi finanszírozásáról és az animációs újságírás kihívásairól is.

Több nemzetközi szaktekintély is vendégeskedik április 22. és 24. között a Toldi Moziban. Uri Kranot dán rendező a VR-technológia lehetőségeiről és az általa művelt VR-dokumentarizmusról tart előadást április 23-án 14:00-tól. Uri és felesége, Michelle Kranot képzőművészekként indultak, munkáikban a kézzel festett háttereket ötvözik a 3D-animációval és a VR-technológiával. Dokumentarista történetmesélésük különösen emberközeli, melyet a The Hangman at Home című animációs VR-filmjük sikere és nemzetközi visszhangja is igazol. A Velencei Filmfesztiválon is díjazott alkotást tragikusan aktuálissá teszi a háborús humanitárius válság és az a körül kialakult diskurzus. Uri Kranot előadását követően vasárnap 12:00 és 20:00 között a közönség is beléphet a művész által teremtett világba: a Toldi Mozi előterében 20 perces egyéni utazásra indulhatunk a virtuális valóságba. A VR-élményre a helyszínen, a szombati mesterkurzus után lehet jelentkezni.

Uri Kranot munkásságán túlmenően is szó esik majd a társadalmi érzékenységű animációkról az idei Friss Kakason. A valóság és a pixelek - Animációk a társadalmi felelősségvállalásról című előadás kiindulópontja, hogy az animáció tökéletes eszköz a szociálisan érzékeny, társadalmi célú tartalmak megjelenítésére; komolyabb, sokszor nehezen megragadható témákat képes átélhetővé tenni mind az alkotó, mind a befogadó számára. A program keretében a MOME Anim és a Nem Adom Fel Alapítvány, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint a Száz Szikra Kulturális Egyesület együttműködésében készült alkotásokat vetítik. Ezt követően egy nyílt beszélgetésre kerül majd sor a filmekről, valamint a társadalmi felelősségvállalás és az animáció kapcsolatáról április 22-én pénteken 10:00-tól a Toldi nagytermében. A beszélgetés moderátora Pócsik Andrea (PhD), független kultúrakutató, filmtörténész, oktató.

Szintén az animáció párbeszéd-kezdeményező erejéről szól a Látható tudás: Visual Science és társadalmi felelősségvállalás című előadás. Április 24-én 11:00-tól a The Animation Workshop (TAW) dán diákjainak és a Sci-Vi Initiative nevű, Dániában tartott konferencia résztvevőinek alkotásait vetítik. Ezeken keresztül kaphat ízelítőt a közönség abból, hogyan lehet tudományos kutatásokat láthatóvá tenni az animáció eszközeivel. A blokkot Végső Ágota animációs filmrendező, illusztrátor, producer, a MOME volt hallgatója vezeti be, aki jelenleg a lisszaboni NOVA Egyetem Társadalomés Bölcsészettudományi Karának PhD diákja.

The Hangman at Home

Mikkel Mainz animációs filmrendező is a dán jelenlétet erősíti az idei Friss Kakason. A Skjald Creative Animációs Stúdió vezetője a közösségi finanszírozásról tart mesterkurzust április 24-én 14:00-tól. Mainz a Tales of Alethrion című websorozat rendezője, aki játékfilmeket és tévésorozatokat is fejleszt. Az évek során több mint 200.000 követőt számláló online közösséget alakított ki, mindezek mellett pedig a nemzetközi hírű viborgi művészeti iskola, a The Animation Workshop tanára. Ezen a mesterkurzuson Mikkel arról mesél, miként lett részese az animációs szcénának, milyen aspektusait ismerte meg a produkciós folyamatoknak és a közösségi finanszírozásnak az olyan sikereken keresztül, mint a Tales of Alethrion vagy az előkészületben lévő egész estés alkotásai (Spirit Seeker, Gone Badminton).

Az Ugródeszka című pódiumbeszélgetés is a filmes karrier beindításáról szól. Április 22-én 12:00-tól Deák Dániel, a Friss Hús fesztiváligazgatója hazai alkotókkal beszélget, akik sikeresen szerepeltek a legrangosabb nemzetközi animációs fórumokon. Szakály Réka Anna (ASF & CEE), Teleki Kitti (Cartoon Springboard), Darabos Évia (ASF) és Szirmai Márton (Cartoon Movie) a sikerhez vezető útról mesélnek majd és osztják meg tapasztalataikat.

Az elmúlt években egyre több animációs sportfilm készült, B. Nagy Ervin például magyar sportlegendák fiatalkorát dolgozta fel Cserebogarak című sorozatában. Április 23-án 13:30-tól 6 animációs sportfilmet, köztük a Cserebogarak Egerszegi Krisztináról szóló epizódját vetítik, a sportot többféle szempontból megközelítő alkotások után pedig B. Nagy Ervinnel beszélget Tőkés Anna animációs rendező, aki maga is egy személyes ihletésű animációs sportfilmen dolgozik.

Cserebogarak - Egér

Ért-e az újságíró a képek nyelvén? Bírja-e az alkotó a kritikát? Mit tehetnének közösen, hogy az animáció az alapműveltség részévé váljon? Április 23-án 12:00-tól Az írástudók és az animáció című pódiumbeszélgetésen animációs rendezők és producerek filmes újságírókkal vitatják meg az animációs újságírás jelenét és legnagyobb kihívásait. A résztvevők Glaser Kati és Gelley Bálint animációs filmkészítők, valamint Herczeg Zsófi, Gyenge Zsolt és Klág Dávid filmkritikusok. A beszélgetést Deák Dániel moderálja.

A Friss Kakas szervezői a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek. Április 24-én 17:30-tól a nagyszerű Háry János felújított változatát vetítik a Toldi Mozi nagytermében, a film után pedig Fülöp József, a MOME rektora beszélget Richly Zsolt pályatársaival, kollegáival, valamint tanítványaival.

A 2022-es Friss Kakas MOME Anim Premier vetítésével egybekötve idén is megrendezik a Grafix vásárt, mely már ötödik alkalommal várja az érdeklődőket. Április 23-án 15:00-tól találkozhat és beszélgethet a közönség a MOME diákjaival, akiktől vásárolni is lehet majd, például képregényeket, picture bookokat.

A Friss Kakas első napján, pénteken 14:00-tól indul a Kakas Pitch, amelyen 8 kiválasztott animációs projekt mutatkozhat be a közönség és a szakmai zsűri tagjai előtt. Az előzsűri döntése alapján a Lakógyűlés (Érsek Laura), a LOKÁL - Csepel unleashed (Csánki Zsófia), a Mesélnek a kövek (Imre Orsolya), a Zotmund (Szeiler Péter), A legrosszabbkor (Kajlik Eszter és Elek Judit Sára), a The way out (Diószeghy Dániel), a Noah (Ábrányi Luca) és a Büdös pofon (Tobai Botond) című animációs projektek kerültek be a programba. A Kakas Pitch nyertese automatikusan bekerül az idei Friss Hús Pitchfórumára. A szakmai zsűri tagjai Szederkényi Bella animációs rendező és producer, Ruttkay Zsófia dramaturg, valamint Osváth Gábor producer. A díjátadó szombaton 18:00-kor lesz a Toldiban.

A szakmai programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amelyet az alábbi linken lehet megtenni. A vetítésekre pedig az alábbi linken válthatók jegyek, a részletes programbontás elérhető a Friss Kakas honlapján.

Támogatók
Partnerek
w-100