Nézz egy rövidet #1 – Vermes Dorka: Anyák napja

Nézz egy rövidet #1 – Vermes Dorka: Anyák napja

Február 27-én ünnepelte születésnapját Für Anikó. Retrospektív rövidfilmajánló-sorozatunkat így egy korábbi, a Friss Húson is versenyző művel nyitjuk, melyért Für a legjobb színésznőnek járó díjat kapta a 2018-as fesztiválon.

Vermes Dorka ELTE-s diplomafilmje, az Anyák napja egy feszült pillanatokkal teli, helyzet- és jellemkomikummal, valamint szarkazmussal fűszerezett anyóslátogatás történetét meséli el. Juli (Lakos Fanni) és Réka (Borsos Luca) ebédre várják Juli anyukáját, Marit (Für Anikó). A manipulatív, játszmázó ügyvédnő furcsa keresztkérdései, leuraló magatartása és passzív-agresszív megjegyzései miatt azonban nem épp a legkellemesebb társaság. Ráadásul a fiatal meleg pár épp közösen tervez gyermeket vállalni, ezt a hírt pedig különösen nehezen fogadja az örömanya.

Für Anikó az Anyák napja c. filmben

Az Anyák napja remek ritmusú, a szereplők közötti bonyolult viszonyrendszert gyorsan és érzékletesen ábrázoló mű. Vermes Dorka gyakorlatilag a játékidő első két percében félmondatokból és a készülődés hétköznapiságának megmutatásából  teljes képet ad Juli és Réka kapcsolatáról, illetve arról, hogy Mari milyen szerepet játszik az életükben. Az anyós érkezésével aztán hamar felszínre kerülnek a sérelmek, ám a film végig hiteles és a szó legnemesebb értelmében hétköznapi marad, a jól felépített forgatókönyvnek hála pedig végig érezhető a családi ebédet átható kényelmetlen feszengés. Vermes Dorka és írótársa, Fazekas Máté frappánsan reagálnak a szivárványcsaládok és a másság magyarországi megítélésére is, a mű ezzel kapcsolatos kérdésfelvetései pedig 2018 óta sajnos még aktuálisabbá váltak. Mari korlátoltan, saját lányát és annak párját is megsértve gondolkodik a homoszexualitásról, kapásból összemosva azt a pedofíliával. A valóság tehát erősen utolérte a filmet, ám az alkotók képesek jellemkomikumot kovácsolni a szűk látókörű anyós megnyilvánulásaiból. Sokat segít ebben Für Anikó, aki elképesztő odaadással játszik: jelenléte eleinte fenyegető, minden megszólalása zavarbaejtő, ám eközben azt is képes elérni, hogy a karakter a játékidő végére nevetségessé váljon.

Az Anyák napja emlékezetes rendezői bemutatkozás, Vermes Dorka pedig ezt követő filmjével, a tavalyi Friss Húson bemutatott Alba Vulvával sem okozott csalódást. A rendező épp első egész estésén, az Árni című, vidéki cirkuszi társulatról szóló filmen dolgozik a Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema programjának keretében.


Az Anyák napja a Cinego felületén nézhető meg, jelképes összegért cserébe.

Pauló-Varga Ákos

Támogatók
Partnerek
w-100