Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Fülöp József

Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Fülöp József

A MOME rektora, Fülöp József a nemzetközi versenyprogram zsűrijének tagja a XI. Friss Húson. A gyártási folyamatot producerként is támogató intézményvezetőt a rangos fesztiválokon rendszeresen jól szereplő MOME-animációk sikerreceptjéről, valamint az idei Friss Hús programjával kapcsolatos elvárásairól is kérdeztük.

Vannak olyan filmnyelvi elemek vagy technikai megoldások, amikre zsűriként kifejezetten oda fogsz figyelni vagy inkább az adott film összhatása a lényeges?

Szerintem veszteség lenne ha zsűriként nem engedhetnénk meg magunknak, hogy hassanak ránk a filmek, és csupán szigorú szakmai szempontok érvényesülnének, amikor véleményt alkotunk. Az hogy szakértő, a műfajt gyakorló tagjai vannak egy zsűrinek abban segít, hogy egy-egy alkotás mellett az érvelés gazdagodik, el tudjuk mondani miért kiemelkedő egy-egy film a többihez képest.

Hogyan látod a Friss Hús szerepét a MOME-animációk szempontjából?

Általában a hazai animáció szempontjából látom fontosnak, értékesnek a Friss Hús szerepét, többek között mert képes megmutatni olyan nézőknek is animációs filmeket, akik nem biztos, hogy azok kedvéért ellátogatnának egy-egy animációs fesztiválra. Azt is kiemelném, hogy a fesztivál képes alkotók generációit is összehozni, ami egyébként nem magától értetődő folyamat. Kevés az olyan alkalom, ahol a fiatal rendezők találkozhatnak, megoszthatják egymással gondolataikat. 

A MOME-n készült, illetve az ott végzett hallgatók által készített egyedi animációs filmek rendszeresen szerepelnek a legrangosabb filmfesztiválok programjában. Mit gondolsz, mi a MOME-sikerrecept titka?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon motivált és tehetséges hallgatóink vannak, akikkel a munkánk nagy része abban merül ki, hogy segítsük a számukra leginkább megfelelő témákat, kifejezési formákat, s ezek által alkotói hangjukat megtalálni. Ez a fő célunk, és ha erre jól reagál a szakmai közeg, ha sikereket aratunk fesztiválokon is, annak nagyon örülünk, de sosem úgy kezdünk neki egy munka fejlesztéséhez, hogy ebből egy fesztiválsikert fogunk fabrikálni. 

Mit vársz a Friss Hús idei nemzetközi versenyprogramjától?

Nagyon várom a fesztivált, mert az elmúlt években sokkal kevesebb időm volt fesztiválokat látogatni, mint az korábban megszokott volt. Így nagy öröm, hogy betekintést kaphatok az elmúlt év terméséből, és ebben külön öröm, hogy különböző zsánerű, vagy eltérő módon készült filmek egy seregszemlén láthatóak.

Vannak kedvenc rövidfilmjeid az elmúlt évekből? 

Nem emelnék ki egy-egy mozit. Számomra az az alapvető élmény ami a Friss Húshoz, vagy más jól kurált fesztiválok programjához köt, hogy kialakulhat egy összkép, megjelenhet a korszakra jellemző szemlélet, ami nagyon tanulságos és leginkább az ilyen fesztiválokon tapasztalható.

Támogatónk
Partnereink
w-100