Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Julie Marnay

Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Julie Marnay

Julie Marnay válogatóként dolgozott a Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok hete szekciójában, jelenleg a European Short Pitch nevű program vezetőjeként tevékenykedik. Az idei Friss Hús magyar versenyprogramjának zsűritagját a rövidfilmes formátum szépségeiről és személyes magyar kedvenceiről is kérdeztük.

A Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában a rövidfilmes válogatásért feleltél, most pedig a European Short Pitch programigazgatójaként dolgozol. Mi vonz téged a rövidfilmes formátumban?

Szeretem a fiatal, kibontakozóban lévő tehetségek társaságát, ez pedig a legtöbb esetben együtt jár a rövidfilmes formával. A rövidfilm a kísérletezés terepe: az alkotók szabadabbak, a projektek kevésbé kötöttek pénzügyi szempontból és a gyártás is sokszor koncentráltabb, mint a nagyjátékfilmeknél.

Ha már szóba került a European Short Pitch, összefoglalnád röviden, miről szól ez a program?

Ez egy olyan kezdeményezés, ami átfogó rövidfilmes képzést (forgatókönyvírás, forgalmazás, pitchelés, vágás) nyújt, miközben segít abban, hogy a kiválasztott projektek utat találjanak a filmes piacra. Tapasztalt mentorok vezetésével workshopot és egy koprodukciós fórumot is szervezünk. Utóbbi célja, hogy nemzetközi együttműködések lehetőségét nyissa meg fejlesztés alatt lévő filmtervek és utómunka alatt álló rövidfilmek számára.

Vannak olyan filmnyelvi elemek vagy technikai megoldások, amikre zsűriként kifejezetten oda fogsz figyelni vagy inkább az adott film összhatása a lényeges?

Érzékeny vagyok arra, hogy milyen egy film vizuális nyelve és az operatőri munka minősége. De a lényeg mégiscsak az, hogy az alkotók hogyan tudják kombinálni a különféle elemeket (vizualitás, színészi játék, forgatókönyv, vágás). Így a “nap végén” egy olyan mű születik, ami megindít vagy épp annyira különleges, amilyet ritkán látunk.

Mit vársz a Friss Hús idei magyar versenyprogramjától?

Azt remélem, hogy a filmek meglepnek majd!

Van kedvenc magyar rövidfilmed?

Nagyon szerettem a Superbiát, Tóth Luca animációs filmjét, ami a Cannes-i Kritikusok hete szekcióban debütált 2016-ban. Ez egy színes és nagyon különleges rövidfilm, a történet egy másik bolygón játszódik, ahol furcsa figurák élnek. A stílus, a hangkulissza és a határtalan alkotói fantázia tették nagyszerűvé ezt a filmet.

Támogatók
Partnerek
w-100