Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Sasha Prokopenko

Villáminterjúk a XI. Friss Hús zsűrijével – Sasha Prokopenko

Sasha Prokopenko dolgozott a filmforgalmazói szcénában, jelenleg pedig a magas presztízsű Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója. Az idei Friss Hús nemzetközi programjának zsűritagjával az ítész és a programigazgatói szerep különbségeiről, valamint a mozis szcéna kihívásairól is beszélgettünk.

A Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatójaként mit gondolsz, a zsűri szerep mennyiben igényel a “főállásodtól” eltérő megközelítést?

Szerintem a filmek megítélésekor fontos, hogy továbblépjünk a minőség kérdésén. Miközben elengedhetetlen, hogy kiértékeljük az olyan fő kritériumokat, mint a sztori, a vizualitás vagy a produkciós érték, érdemes figyelembe venni a mű összhatását és azt, hogy hogy egy díj odaítélése mit jelenthet az adott rendező karrierje számára.

A filmforgalmazásban is szereztél tapasztalatot. Hogyan látod az európai mozis piac jelenlegi helyzetét? Mik a legnagyobb fenyegetések és kihívások a mozi számára?

Hihetetlenül nehéz volt az elmúlt pár év: a pandémia miatti lezárások, aztán pedig az oroszok által Ukrajna ellen indított háború is megnehezítették a működésünket. Elengedhetetlenül fontos a biztonság, így aztán nagy küzdelmet jelent az, hogy a nézők vissza tudjanak ülni a mozikba. Különösen azért, mert Ukrajna bizonyos részei megszállás vagy napi rendszerességű bombázás alatt állnak. Egy másik probléma, hogy néhány nemzetközi forgalmazó és sales-es továbbra is üzletel orosz vevőkkel, hiába érkezett az ukrán filmipar részéről tiltakozás ezzel kapcsolatban. Ez pedig azt jelenti, hogy adók formájában kap támogatást az orosz agresszor, amit az ukrán hatóságoknak minden érintett film esetén alaposan ki kell vizsgálnia.

Vannak olyan filmnyelvi elemek vagy technikai megoldások, amikre zsűriként kifejezetten oda fogsz figyelni vagy inkább az adott film összhatása a lényeges?

Megbecsülöm a közönség idejét, így számomra nem egy konkrét összetevő a fontos, hanem az adott film ereje és hatása. Értékelem az érthető, jól szerkesztett filmeket, amik képesek hatékonyan átadni az üzenetüket.

Mit vársz a Friss Hús idei nemzetközi versenyprogramjától?

Szeretem a meglepetéseket, így szívesen néznék bátor, invenciózus filmeket, amik új formákkal, ötletekkel és kifejezési módokkal kísérleteznek, miközben időszerűek is maradnak.

Vannak kedvenc rövidfilmjeid az elmúlt évekből? 

Nehéz kedvenceket kiemelnem, mert elég sok van! De az biztos, hogy néhány film gyakran eszembe jut. Ezek közül is kiemelkedik Dania Bdeir Warsha című filmje, ami az idei Friss Hús Queer-válogatásában is szerepel. Érzéki és szívszaggató mű, a szó legnemesebb értelmében.

Támogatónk
Partnereink
w-100