Itt a Friss Hús magyar programja!

Itt a Friss Hús magyar programja!

Nyilvános a 12. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramja. A 38 film között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is látni lehet majd.

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg a Friss Húson (A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra; Cicaharc; Spread My Fuzz and Fly Away; Diamond Beauty, Metronóm; Az utca másik vége). A fesztiválon fókuszba kerülő Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul több filmben is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). Visszatér a Cannes-t is megjárt Tóth Luca (Vegan Mayo) és Beleznai Márk (Felfáztam), a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe). Lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád), valamint izgalmas műfaji kísérletek: a body horror elemekkel dolgozó Marcang, Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével, illetve a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé.

Az idei Friss Húson több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük a Pun Intended, sok más kiváló színész mellett Mészáros Máté és Jakab Juli szereplésével, illetve a Love, Cherish, Obey, amelyet az University of Southern Californián tanult magyar filmrendező, Rácz Frigyes rendezett. A Friss Hús történetének legfiatalabb rendezője, Pető Luca 18 évesen hozza el Loom című filmjét a fesztiválra. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható, Nyertes Zsuzsa főszereplésével. Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján (Rekonstrukt).

A Friss Hús fesztivált először 2013 tavaszán rendeztük meg. Azóta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá nőtte ki magát. Friss, értékes és fontos alkotásokat és egyéni hangú, kreatív fiatal filmeseket összegyűjtő eseménnyé vált, amelyen a nagyközönség és a szakma is mozivásznon nézheti meg az új magyar rövidfilmeket, köztük a nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szereplő munkákat. A filmvetítések mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál közönsége évről évre nő, a tavalyi szemlére már több mint tízezer néző váltott jegyet.

A Friss Hús Budapest mellékszekcióinak és nemzetközi versenyének programját később jelentjük be. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetjük ki.

A 2024-es Friss Hús Budapest magyar versenyprogramjának filmjei:

Beleznai Márk: Felfáztam

Chilton Flóra: Nefelejcs

Csókás Nándor: A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra

Ducki Tomek: Disc+Dog

Erdélyi Judit: Meditáció alkonyatkor

Farkas Ágnes Anna: Füstös, de nem rossz

Füzes Dániel: Az utolsó lélek az ördögé

Heim Vilmos: Apám fia

Hlavay Bence: Megenném ha bírnám

Horváth Nóra: Narancs

Kisházy Eszter: Hajnal

Kizlinger Lilla: A Naprendszer közepe

Komáromy Bese: Marcang

Korom Anna: Diamond Beauty

Kühnel Szabó Anita: Apád

Lakatos Tamás: Vakáció

Lantos Júlia: Oliver, az óriás

Lehr Juhász Péter: Metronóm

Mazzag Izabella: Spread My Fuzz and Fly Away

Nagy Dániel:

Nagy Kálmán: Az utca másik vége

Perecz Sára: Kamra

Pető Luca: LOOM

Rácz Frigyes: Love, Cherish, Obey

Roszik Fruzsina Zsuzsanna: Tavasz

Saufert Ákos: 60 óra

Sólyom Kristóf: Talált tárgyak

Sós Bálint Dániel: Krémes

Török Marcell: Harmadnap

Tóth Luca: Vegan Mayo

Traub Viktória: Cipők és paták

Tudisco Júlia: A madár gyermekei

Turits, Jack: Pun Intended

Tyekvicska Virág: Kincs

Ulrich Gábor: Rekonstrukt

Urbán Zsanett: SEMMI

Varga Anna Boglárka: Miután kihánytad a vattacukrot

Varga Gábor: Cicaharc

Támogatónk
Partnereink
w-100